2013. március 31., vasárnap

Méteres kalács - Recept

A Méteres kalács nálunk húsvéti sütemény. Nagyon szereti a vendégsereg, mert látványos és finom. Megsütni sem túl komplikált, úgyhogy nem olyan gyakorlott sütőknek is bátran ajánlom.

Elvileg puncs pudinggal kellene készíteni, de mivel mi nem nagyon szeretjük a puncs ízét, vanília pudinggal kenem meg a szeletkéket.

Méteres kalács

Hozzávalók a tésztához:
  • 260 g porcukor
  • 260 g liszt
  • 4 tojássárgája és fehérje
  • 1 dl olaj
  • 1,5 l langyos víz
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 ek. kakaópor

Tészta elkészítése:

A porcukrot a 4 db tojássárgájával kikeverjük. Fokozatosan hozzáadunk 1 dl olajat és 1,5 dl langyos vizet, 260 g lisztet, 1 cs. sütőport.

Felverjük a 4 db tojásfehérjét (1 csipet sóval) és óvatosan a masszához adjuk.

Majd a masszát 2 egyenlő részre osztjuk és az egyik felébe 1 evőkanál kakaóport adunk. Külön őzgerinc formákban sütjük a két színű tésztát. 45-50 percig sütjük a tésztát 150-160 fokon. Amikor kihűlt a tészta, a "gerinc" mentén felszeleteljük.

Hozzávalók a krémhez:
  • 160 g porcukor
  • 200 g vaj
  • 2 dl rum
  • 2,5 dl tej
  • 1 zacskó puding
Krém elkészítése:

A porcukrot a vajjal és a 2 dl rummal kikeverjük, majd a tejbe felfőzzük a pudingot. Hideg vízbe állítjuk az edényt, így hűtjük. Ha kihűlt, összekeverjük a rumos vajjal. A szeleteket megkenjük a krémmel és össeállítjuk a sütményt.

Hozzávalók a mázhoz:
  • 200 g porcukor
  • 3 ek. kakaópor
  • 50 g vaj
Máz elkészítése:

A hozzávalókat összekeverjük és 3 kanál forrásban lévő vizet adunk a masszához, majd az összeállított süteményre kenjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kipróbáltad? Továbbfejlesztetted? Eszedbe jutott egy másik ötlet erről? Oszd meg velünk és az olvasókkal! :)