2013. március 31., vasárnap

Sajtos rudacskák - Recept

A Sajtos rúd anyukám kedvence. Ha őt szeretném meglepni, mindig ezt sütöm. Jó sok köménymagot szórok a tetejére, mert ő úgy szereti.

Ráadásul dupla adagot készítek, hogy valami a vendégeknek is jusson, mert Anya képes egy teljes tepsit egyedül megenni. :) A vendégek rudacskáira kevesebb köménymagot szórok.

A tészta felét gyakran berakom a hűtőbe és később sütöm meg, talán még finomabb, mint frissen. Sőt, egyszer pici golyócskákat formáltam belőlük és olajban kisütöttem őket, köret gyanánt. Isteni lett.

Sajtos rudacskák

Hozzávalók:
  • 600 g liszt
  • 300 g margarin
  • 200 g reszelt (ementáli) sajt a tésztába, a tetejére minimum ugyanennyit elszórok
  • 2 db tojássárgája
  • 5 g langyos tejben 20 g élesztő
  • 2 dl tejföl
  • ízlés szerint köménymag
Elkészítés:

A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, hozzákeverjük a reszelt sajtot é a 2 kávéskanálnyi sót, majd a 2 db tojássárgáját.

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, 1 kanál cukrot hozzáadásával, majd hozzákeverjük a masszához, a tejföllel együtt.

Az így kapott masszát jól összegyúrjuk és 2 cipót formálunk belőle. 1 órát konyharuha alatt kelesztjük.

A megkelesztett tésztát  kb kisujjnyi vastagságra kinyújtjuk és kis rudacska formára vágjuk. Tojásfehérjével megkenjük, köménymaggal és reszelt sajttal megszórjuk.

Előmelegített sütőben, 200 fokon kb 20 percig sütjük a rudacskákat. Én a tepsi hátulján sütöm meg a rudakat.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kipróbáltad? Továbbfejlesztetted? Eszedbe jutott egy másik ötlet erről? Oszd meg velünk és az olvasókkal! :)